Båtsman Splits Ättlingar (på min frus sida)

Husbonden Pehr Larsson, 1714 - 1786, utvandrade med sin familj 1772 till Gotland från Lönneberga församling, Jönköpings län. Orsaken var med stor sannolikhet hungersnöd efter två år med missväxt. Han köpte gården Hakuse i Björke som familjen sedan brukade. Sonen Jonas Persson, 1751 - 1790 inkallades som båtsman under namnet Split för att delta i Gustav III:s krig mot Ryssland. Som så många andra drabbades han av fläcktyfus och avled innan han kommit ut i kriget.
Det här är bakgrunden till den släkt som sedan växt fram och som redovisas i boken Båtsman Splits ättlingar, skriven av Axel Runfeldt och utgiven 1959. En arbetsgrupp har under ett par år med hjälp av ansedlar ("stamtavlor"), dataprogram och tillgänglig dokumentation kompletterat dessa uppgifter. Allt skall sedan sammanställas i en ny bok. Flera av de gårdar som nämns i materialet har varit i släkten länge och brukas fortfarande av Splitättlingar såsom Västerväte, Timans, Godrings, Rundarve.
14 augusti i år samlades cirka 200 Splitättlingar på restaurant Hwitstjärna där nya rön och uppgifter föredrogs. Deltagarna kom från Gotland och fastlandet, någon från övriga Europa och några från USA. Släkten växer och idag rör det sig om flera tusen personer. Fotot visar deltagarna i träffen som blev ett fint tillfälle att träffa släktingar, utbyta släktminnen och att tänka på nästa släktträff. Den som vill veta mera kan kontakta någon på bilden.

Text och foto:
Lars Farinder

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

07.09 | 21:16

Hej Leif! Det var jag som ringde i morse om Lars Petter Rondahls grav, på s.kyrkogården, intill muren. Du får min mailadress nedan. Mvh Marie

...
10.09 | 23:46

Underbara Gotland.

Hälsningar från en
Godringsättling

...
23.02 | 08:03

Hej på dig Leffan! Jätteskoj att se vilken fin sida du har, och vackert är det också på din Ö!
Majbjörn på Praktiska i Link-ping och numera i Skåne

...
03.06 | 21:28

hej farfar ! denna hemsida kommer jag att följa eftersom att den är bra ch du är min farfar !

...
Du gillar den här sidan